Rabobank Sittard

Kenmerken

TypeProject
Gebouwen

Techniek
Verzinken

Corrosietype
Binnentoepassing

Klant
asw gevelbouw

Opdrachtgever
Rabobank Westelijke Mijnstreek

Jaar
27-06-2014

Constructeur
asw gevelbouw

Omschrijving

Eind juni is het adviescentrum van de Rabobank Westelijke Mijnstreek in Sittard geopend. Mecanoo architecten heeft het bankgebouw ontworpen voor 320 medewerkers. Een opvallend fraai gebouw (6.800 m2) en eigenlijk niet echt een standaard bankgebouw. 

Uitgangspunt voor het ontwerp van Mecanoo is het maken van een coöperatieve bank, die haar drie armen uitnodigend uitstrekt naar de samenleving. In de hal is het auditorium een ware blikvanger. Hier zijn flexwerkplekken opgenomen voor medewerkers, klanten en zzp’ers. 

Mertens heeft het gehele gebouw gerealiseerd. In samenwerking met asw gevelbouw was Weert Groep verantwoordelijk voor de oppervlaktebehandeling van de stalen profielen van de enorme vliesgevels in dit gebouw. Oorspronkelijk was de vliesgevel in aluminium uitgevoerd, maar gezien de enorme overspanningen en de ruitgewichten (tot wel 900 kg per ruit) werd de switch naar (niet verzinkt) staal gemaakt. De draagconstructie van de vliesgevel bevindt zich aan de binnenzijde. Weert Groep heeft alle profielen voorzien van een tweelaags coating.

Mecanoo architecten vertelt verder over het gebouw (citaat van Architectenweb): 
“Bij binnenkomst onder het licht gebogen plafond met sculpturale daklichten heb je in één keer overzicht en wordt je nieuwsgierig naar wat zich op de hoger gelegen verdiepingen afspeelt”.  

“De verdiepingsvloeren zijn vormgegeven als verspringende terrassen die als een wit lint om de vide heen meanderen. Ze nodigen uit om juist de zigzaggende trappen te nemen en niet de lift”. 

Lees meer:
Mecanoo architecten
Mertens  
Architectenweb

(beeld door: Christian Richters)