Wybertjes voor Den Haag Centraal

Kenmerken

TypeProject
Gebouwen

Techniek
Deltacoat

Locatie

Corrosietype
Binnen-buiten

Klant
Prorail

Opdrachtgever
Prorail

Jaar
30-11-2013

Constructeur
RijnDijk Constructies

Omschrijving

Het nieuwe Centraal Station in Den Haag vormt de toegangspoort tot het Haagse centrum. De opdrachtgever (Prorail), aannemer (Strukton), staalbouwer (RijnDijk Constructies), gevelbouwer (Oskomera) en andere betrokken partijen kijken terug op een fraaie en geslaagde metamorfose van het station, een beeldbepalend ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Weert Groep, als betrokken partner in het bouwproces, was verantwoordelijk voor het verzinken en poedercoaten van diverse onderdelen van de stalen dakconstructie en de vliesgevel.

Dakconstructie
Het dak, geplaatst op 22 meter hoogte, heeft een oppervlakte van 96 x 120 meter en een gewicht van ca. 3.000 ton (= 120 vrachtwagens). In de stalen frames zitten glazen ruiten: wybertjes. Het dak bevat in totaal 218 wybertjes. De afmeting per wybertje is 8 bij 12 meter en het gewicht is 6.000 kilogram per stuk. Elk element bevat vier metalen luiken die open kunnen voor ventilatie en afvoer van warmte en rook.

De totale dakconstructie, bestaande uit 900 te verzinken delen met een afmeting van ca. 5,5 x 2,5 meter, is deltaverzinkt en van 2-laags poedercoating voorzien. Paul van Mierlo, Key Account Management en Marketing bij Weert Groep: “Het was wel nog een grote uitdagende klus om bepaalde onderdelen goed verzinkt te krijgen, niet zozeer de lengte, maar eerder de breedte van sommige onderdelen bleek lastig.” Weert Groep heeft verzinken hoog in het vaandel staan en doet geen concessies aan corrosiewering. Daarom werd deltaverzinken toegepast. Paul: “Deltaverzinken gebeurt op hoge temperatuur, 550°C in plaats van 450°C, in een bad van 6 bij 1,75 meter en 3 meter diep. Hierdoor wordt het doorreageren als gevolg van afwijkende staalsamenstellingen gereduceerd, waardoor je een heel glad resultaat krijgt zonder de zinklaag af te slijpen.” Dankzij deltaverzinken zwellen lasnaden niet op. Fraai voor projecten waar visuele kwaliteit belangrijk is, naast een lange levensduur. Het oppervlak van de stalen dakdelen is vlak en egaal geworden.

Gevelbekleding
Oskomera verzorgde de vliesgevel van 5000 m2 rondom het Centraal Station. Weert Groep heeft de stalen kokerprofielen voor deze gevel thermisch verzinkt en voorzien van 2-laags poedercoating. In het oorspronkelijke bestek was gekozen voor aanstralen als voorbehandeling. In verband met de gewenste lange levensduur en een optimaal eindresultaat is gekozen voor 6-voudig chromatiseren in plaats van aanstralen. Gerrit Weren, projectleider Oskomera: “In nauw overleg is alles afgestemd met de opdrachtgever en Weert Groep, zowel op technisch als visueel vlak. Kwaliteit was hierbij een belangrijk kernwoord. Tijdens de uitvoering hebben we een aantal bezoeken gebracht aan Weert Groep voor overleg en een kijkje achter de schermen. Dat is door alle partijen geweldig goed ontvangen. Ik kijk terug op een uitermate fijne en professionele samenwerking.” Weert Groep is trots op de bijdrage aan het Centraal Station in Den Haag. De beloning hiervoor is dat 190.000 voorbijgangers ons werk dagelijks kunnen bewonderen.

Lees meer: Zinkinfo Benelux.

(Beeld: Maité Thijssen)