Geluidscherm Amstelveen

Kenmerken

TypeProject
Infrastructuur

Techniek
Poedercoating

Locatie

Corrosietype
Stad/Kust/Industrie

Klant
Rijkswaterstaat

Opdrachtgever
Rijkswaterstaat

Jaar
14-11-2013

Omschrijving

Hoeveel garantie zit er op de corrosiebescherming? Hoelang is de levensduurverwachting? Hoe zit het met onderhoud? Essentiële vragen voor eigenaren en opdrachtgevers, en begrijpelijk. Weert Groep is al 65 jaar lang dagelijks bezig met duurzaamheid en de best mogelijke bescherming tegen corrosie. Doorontwikkelingen en innovaties, maar ook scherpe en transparante voorwaarden en hoge eisen aan de processen, zijn belangrijk voor opdrachtgevers. In deze reeks artikelen over ‘Bewezen duurzaamheid’ blikken we terug op projecten die al decennia meegaan, zonder schade door corrosie.

Geluidsscherm A9
Weert Groep garandeert in deze case 10 jaar op het conserveringsysteem bij goed onderhoud. De garantie is een indicatie voor de werkelijke levensduur en deze is veel langer. Dit blijkt uit tal van projecten die reeds tientallen jaren prijken op Nederlandse en Belgische bodem. Zo staat er langs de A9 bij Amstelveen sinds 1983 een door Weert Groep geconserveerd geluidsscherm dat nu, 30 jaar later, nog steeds in zeer goede staat verkeert. Bij dit scherm is de combinatie van verzinken en tweelaags poedercoaten toegepast. Verzinken biedt alleen al een langdurige bescherming. In combinatie met poedercoaten kan deze termijn tot 2,5 vermenigvuldigd worden. Die factor en levensduur wordt door Weert Groep zeker gesteld door alle procesvariabelen optimaal in te stellen en te monitoren.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat, beheerder van het geluidsscherm, is tevreden met de levensduur van het geluidsscherm. Christien Mak, hoofd district Noord van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord: “Destijds is er gekozen voor Weert Groep. Na 30 jaar komen zij na wat ze bij oplevering hebben beloofd. De 10 jaar garantie is royaal overtroffen. Het geluidsscherm is na 3 decennia nog steeds in goede staat. In een tijd waarin we ons allen verantwoordelijk voelen voor het milieu is dit van toegevoegde waarde. Onderhoud en tussentijdse inspecties zijn bij dit soort projecten belangrijk. Dat verlengt de levensduur, waardoor we geen onnodige kosten hoeven te maken. Het geluidsscherm voldoet nog steeds aan onze eisen.”

Geen loze beloftes!
Naast het feit dat coaten een corrosie beschermende functie heeft, heeft het als doel een product een fraaie kleur te geven. Over smaak valt te twisten. En in het geval van dit geluidscherm zal, wie dagelijks over de A9 langs het geluidsscherm rijdt, beamen dat de kleuren uit de jaren ’80 stammen. Maar de staat van de coating is nog goed, en dat is wat telt. Zonder keiharde bewijslast is ‘duurzaamheid’ een loze belofte. Dit geluidscherm maakt duidelijk dat Weert Groep geen loze beloftes doet en garant staat voor lange levensduur en topkwaliteit. Hierdoor onderscheidt zij zich positief in de markt. Vanzelfsprekend is Weert Groep hier trots op.