Poedercoaten

Poedercoaten

Poedercoaten

Processtappen poedercoaten
Om staal, verzinkt staal, aluminium of roestvaststaal van een deklaag of kleur te voorzien, bestaan er naast de traditionele natlak systemen ook moderne technieken om op een gecontroleerde en industriële manier een verflaag op een geleidende ondergrond aan te brengen. Dit gebeurt door middel van potentiaalverschil. Voorbeelden van technieken zijn:
  • KTL (Kathodische Tauch Lackierung): voor het aanbrengen van een grondlaag waarbij het substraat in een vloeistofbad gedompeld wordt.
  • PECDV: een elektrostatische natlak-spuitmethode –  en poedercoaten. 

Weert Groep heeft zich gespecialiseerd in poedercoaten en moffelen. Bij het poedercoaten is het mogelijk om in een of twee productiegangen een droge laagdikte van 80 tot respectievelijk 120 micron aan te brengen. Bij natlakken kunnen dergelijke laagdiktes niet in één productiegang worden opgebracht, zonder in te boeten op de visuele kwaliteit.

Een ander belangrijk voordeel van poedercoaten is dat het poeder, dat niet hecht op het substraat, wordt opgevangen en hergebruikt. Poederlakken zijn bovendien oplosmiddelvrij en kennen geen gevaaraanduiding voor de gebruikte stoffen. Daarnaast biedt poederlakken of poedercoaten – in combinatie met een chemische voorbehandeling – een goede hechting en weerstand tegen lakondermijning. Poedercoaten of poederlakken biedt daarmee een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden.

Poedercoaten leent zich ook uitstekend voor finetuning. De installaties van Weert Groep zijn zodanig ingericht dat per charge de bewerkingsstappen, doorlooptijden en andere procesvariabelen ingesteld kunnen worden. Een sprekend voorbeeld is het moffelen na het aanbrengen van de poeder. De poederproducenten schrijven per type poeder bepaalde moffelcondities voor. De installaties van Weert Groep zijn zodanig ingericht dat de materialen bij ingestelde temperatuur de ovens automatisch verlaten bij het bereiken van de ingestelde verblijftijden.