Stralen en ontlakken

Stralen en ontlakken

Stralen en ontlakken

Verzinken en poedercoaten zijn de laatste bewerkingen van een constructie. Als naderhand blijkt dat de constructie toch aangepast moet worden, is het verwijderen van de lak en zinklaag de enige en juiste optie. Dit is ook de eerste stap bij het renoveren van bestaande verzinkte en gecoate constructies. Dit kan door middel van drie technieken: stralen, chemisch ontlakken en thermisch ontlakken.

Stralen is een optie bij beperkte hechting van de poederlaag. Bij constructies die zijn behandeld met 6-waardig chroom en twee lagen poedercoaten is thermisch of chemisch ontlakken de enige juiste keuze. Verzinken en poedercoaten van gestraald materiaal kan een wat grover visueel resultaat opleveren.  

Bij het chemisch ontlakken worden producten gedurende enkele uren tot een etmaal ondergedompeld in verschillende verwarmde vloeistoffen. Daarna worden ze veelvuldig gespoeld en afgespoten met water onder hoge druk.

Bij het thermisch ontlakken worden producten in een hermetisch afgesloten oven geplaatst, waarna de oven langzaam op temperatuur wordt gebracht. Omdat er geen zuurstof wordt toegevoegd, gaat de lak niet branden.

Na het ontlakken volgt ontzinken en kan de constructie aangepast en opnieuw geconserveerd worden.