Liquid Metal Assisted Cracking

Liquid Metal Assisted Cracking

Liquid Metal Assisted Cracking

DASt U-zeichen Weert Groep
Liquid Metal Assisted Cracking (LMAC) of Liquid Metal Embrittlement (LME) zijn termen voor vloeibaar metaal geïnduceerde scheurvorming. Er wordt vermoed dat door toevoegingen van allerhande elementen aan de zinkbaden het aantal incidenten met scheurvorming is toegenomen. Een andere factor die altijd aanwezig moet zijn om LMAC te initiëren, zijn spanningspieken in het materiaal door ontwerp en materiaalkeuze (hoogsterkte staal). Licht construeren om kosten te sparen dan wel om grondstofverbruik te reduceren is door de jaren heen toegenomen.

Dat scheurvorming een serieus probleem kan zijn, is in de praktijk al aangetoond. Zo moest in 2005 als gevolg van LMAC de constructie van het dak van het Fritz-Walter-Stadion in Kaiserslautern vervangen worden. In Duitsland is versneld regelgeving ingevoerd om dit potentiële risico in te dammen, deze regelgeving heet DASt-022. In de EN 1090 wordt hiernaar verwezen.

Verzinkerijen die voldoen aan de randvoorwaarden om LMAC te voorkomen, moeten medewerkers opleiden, zodat ze keuringen kunnen verrichten en het voorgeschreven protocol kunnen voeren. Bovendien moet, om te voldoen aan de DASt-022, het Ü(berwachungs)-Zeichen in bezit zijn van het uitvoerende bedrijf. Weert Groep mag dit voeren.

Met dit certificaat voldoet Weert Groep aan de hoogste eisen (klasse 1) zoals geformuleerd in de DASt-022, (o.a. van het Duitse Staal en Zinkgenootschap) waardoor risico’s op LMAC bij Weert Groep maximaal worden vermeden.

Weert Groep is van mening dat de DASt-022 zorgt voor onnodig zware regeldruk. Desondanks heeft Weert Groep haar medewerkers opgeleid om de keuringen door te kunnen voeren die nodig waren om het Ü-Zeichen certificaat te behalen.

Ook voor vragen op dit gebied bent u dus bij Weert Groep aan het goede adres.